• Selamat Datang ada logo

Hebahan Makluman Perkhidmatan Office 365

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

PUSAT PENGETAHUAN KOMUNIKASI & TEKNOLOGI (PPKT) memaklumkan bahawa perkhidmatan Microsoft Office 365 (berasaskan awan) telah sedia untuk diperkenalkan kepada WargaUSM. Perkhidmatan Microsoft Office 365 akan menggantikan perkhidmatan e-mel sedia-ada dan menawarkan perkhidmatan tambah-nilai lain seperti Peti-mel bersaiz 50Gb, Microsoft Office Online dan personal storan OneDrive bersaiz 1Tb.

Microsoft Office 365 akan diaktifkan secara automatik untuk setiap pengguna sebaik sahaja peti-mel (e-mel) berjaya dipindahkan ke awan. Setiap pengguna akan diberi jadual pemindahan peti-mel menerusi email sediaada 7 hari sebelum proses pemindahan berlaku, Proses penjadualan tersebut akan berlaku secara berperingkat dan akan bermula pada 2 September, 2015 (Rabu).

Untuk maklumat lanjut berkenaan Microsoft Office 365@USM, sila layari http://emailservices.usm.my

Sekiranya menghadapi bermasalah untuk capaian ke perkhidmatan Office 365, sila rujuk HOW-TO, http://emailservices.usm.my/index.php/en/how-to .


Sekian, terima kasih.

blog themes O365new

PERHATIAN: PENIPUAN EMEL

Semua Pengguna USM,

Sila ambil maklum bahawa beberapa e-mel yang menggunakan nama samaran seperti “IT Helpdesk”, “USM” dan seumpamanya tersebar melalui medium e-mel. Sebaran yang berupa “scam atau phishing mail” bertujuan untuk mendapatkan maklumat berkaitan dengan akaun elektronik di USM.

1.  Sila ambil perhatian untuk sebarang pautan (URL) yang terdapat di dalam kandungan e-mel.
2.  Sekiranya anda telah terklik dan memberi maklumat akaun USM, sila ambil langkah untuk setkan semula kata-laluan, (https://self.usm.my)
3.  Sila rujuk: Tips Mengelakkan Penipuan Internet (http://infosec.usm.my/index.php/knowledge/tips/87-tip-mengelakkan-penipuan-internet-74215)

Di bawah disertakan contoh email yang telah tersebar.

 

email1

Kursus ICT di Kampus Kejuruteraan Ogos 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Kursus ICT di Kampus Kejuruteraan akan bermula pada minggu hadapan. Beberapa kursus baru diperkenalkan seperti pakej Microsoft Office 2013, Teknik Persembahan Menggunakan Powtoon dan sebagainya. Berikut merupakan senarai kursus yang bakal dijalankan:

Continue Reading

MYROC. 2015 ASAH KREATIVITI KANAK-KANAK KEPADA ROBOTIK

MyRoc Robotic1349

NIBONG TEBAL, 4 Jun 2015 - Malaysia Youth Robotics Competition 2015 (MYROC 2015) Northern Region yang dianjurkan oleh para pelajar Universiti Sains Malaysia (USM) Kampus Kejuruteraam melalui Robotic Club dan Syarikat My-Robot di sini berjaya mencungkil bakat dan kreativiti kanak-kanak di samping mendidik mereka dalam ilmu yang berkaitan robotik.

MyRoc Robotic1317 Penyelaras projek Ong Chon How berkata, pertandingan ini merangkumi lima permainan iaitu Fishing Mania, Racing Car, Sumo Robot, Robot Colour dan Rescue Robot bertujuan menguji tahap pembelajaran pelajar program My-Robot dan memberi peluang kepada mereka menunjukkan kreativiti dan penguasaan ilmu robotik. MyRoc Robotic1249 Ini merupakan kali pertama MyRobot Northern Region menganjurkan pertandingan seumpamanya di sini.

Continue Reading